SINTEZA 2023: Două grădinițe construite de la zero și alte zeci reparate în suburbii cu investițiile Primăriei Chișinău
Două grădinițe noi au fost date în exploatare, în anul 2023, în suburbiile Capitalei, construite cu suportul financiar din partea Primăriei municipiului Chișinău. Este vorba despre grădinițele din Sîngera și satul Brăila, comuna Băcioi.
Construcția de la zero a noilor grădinițe a permis crearea a patru sute de locuri noi pentru preșcolari și a zeci de noi angajări pentru personalul didactic și auxiliar.
Investiția Primăriei Chișinău în implementarea acestor două proiecte este de peste 50 milioane de lei.
Construcția instituției preșcolare din localitatea Brăila, comuna Băcioi, a început în anul 2021 și s-a încheiat în anul 2023. Grădinița a fost construită de la zero cu suportul financiar din partea Primăriei municipiului Chișinău, Primăriei Băcioi și Guvernului României.
Valoarea totală a lucrărilor de construcție și dotare a fost de aproape 12 milioane de lei, dintre care municipalitatea a investit 6,7 milioane de lei, administrația publică locală de nivelul I – aproape 3 milioane de lei și Guvernul României – peste 2, 26 de milioane de lei.
Construcția unui nou edificiu pentru grădinița din Brăila a permis deschiderea a încă unei grupe, dar și crearea a patru noi locuri de muncă. În grădiniță sunt încadrați 60 de copii și 20 de angajați.
Grădinița nouă din satul Brăila și-a început activitatea în data de 15 august 2023.
La 26 septembrie 2023, a fost inaugurată, după ani de așteptări, noua grădiniță din Sîngera. Grădinița modernă a fost construită de la zero cu banii alocați de Primăria Chișinău, Primăria Sîngera și partenerii externi.
Construcția a început în anul 2012. Costul total al lucrărilor a fost de 53,9 milioane de lei. Primăria Chișinău a alocat pentru acest proiect 43,9 milioane de lei, dintre care în perioada 2019-2023 s-au investit 24,9 milioane de lei, Primăria Sîngera – 5,8 milioane de lei, Guvernul României – 3 milioane de lei și Agenția turcească TIKA – 1 milion de lei.
Grădinița are o capacitate de 320 de locuri, iar activitatea educațională va fi organizată în 14 grupe. Deschiderea noii instituții preșcolare a creat și noi locuri de muncă. 21 din cei 29 de angajați care activează în prezent, au fost încadrați la muncă odată cu începerea activității noii instituții de educație timpurie.
La construcția grădiniței din Sîngera s-a ținut cont de cele mai înalte standarde de calitate. De exemplu, pentru acoperirea podelelor din grupe a fost folosit linoleumul medical, care are capacități antibacteriene și antifungice. Grădinița are o sală sportivă și festivă, unde pentru preșcolari vor fi organizate activitățile de dezvoltare-educare.
De asemenea, grădinița are propria spălătorie și uscătorie, unde sunt montate echipamente moderne și economicoase.
În complex a fost construită și o cazangerie separată, dotată cu un cazan pentru generarea căldurii și două boilere cu o capacitate totală de două tone de apă.
Tot în anul 2023, Primăria Chișinău a investit și în dotarea, reparația, modernizarea și izolarea termică a grădinițelor din Băcioi, Vatra, Tohatin, Budești, Grătiești, Cricova, Ghidighici. Este vorba despre o investiție cu o valoare totală de aproape 9 milioane de lei.
De asemenea, grădinițele din suburbiile Capitalei au fost dotare cu seturi de LEGO, DUPLO și jucării cognitive. Acțiunea a fost posibilă datorită parteneriatului dintre Primăria Chișinău și UNICEF Moldova.