b780d376-a135-4d82-8c85-5a3aadaafaa5

Primarii din suburbii apel către CMC să voteze bugetul: mandatul dat de cetățeni presupune munca în folosul acestora

24 iulie 2024

Primarii din suburbiile municipiului Chișinău au venit cu un apel către consilierii municipali să susțină proiectul bugetului pentru anul 2024. Solicitarea a fost făcută în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău din data de 24 iulie, unde se examinează bugetul municipal, înaintat de Primăria Chișinău.

Edilii au solicitat aleșilor municipali să pună în prim plan necesitățile și interesele locuitorilor municipiului, inclusiv ale celor din suburbii și să își dea votul pozitiv pentru bugetul propus pe ordinea de zi, astfel ca să fie continuate proiectele de dezvoltare a infrastructurii grădinițelor, școlilor, drumurilor, transportului, centrelor medicale.

Primarul satului Budești, Nina Costiuc, a reiterat necesitatea contribuției financiare din partea Primăriei Chișinău în modernizarea localităților din componența municipiului.

”Pledăm pentru o colaborare strânsă, pentru că scopul nostru este ca să îmbunătățim calitatea vieții locuitorilor din municipiul Chișinău și să fim un exemplu pentru toată țara. Vrem să ne bucurăm împreună cu dumneavoastră că avem un buget care să ne dea posibilitatea să ne dezvoltăm (…) Dumneavoastră serviți municipiul Chișinău, noi vă susținem, indiferent din ce partid sunteți aici, partidul dumneavoastră sunt cetățenii municipiului Chișinău”, a menționat Nina Costiuc în fața CMC.

La rândul său, primarul comunei Cruzești, Violeta Crudu, a făcut apel la responsabilitate și atras atenția consilierilor municipali că suburbiile sunt parte integră a întregului municipiu Chișinău, cu oameni care lucrează în diverse servicii pentru a asigura dezvoltarea Capitalei.

”Suburbiile trebuie să fie văzute ca un tot întreg al municipiului Chișinău. Un sfert dintre dumneavoastră tot locuiți în suburbii”, a declarat edilul.

Primarul satului Colonița, Angela Zaporojan, a chemat CMC să voteze bugetul, pentru că  suburbiile au proiecte țintite, cum ar fi cele de modernizare a instituțiilor educaționale, care trebuie executate în perioada vacanței. Edilul a specificat că necesitățile de finanțare în suburbii sunt stabilite în cadrul dialogului dintre oameni, primăriile locale și Primăria Chișinău.

”Noi cerem ca să fiți uniți în jurul unei probleme, nu în jurul urii unuia față de altul. Mulțumesc consiliului local Ciorescu, CMC, Primăriei Chișinău, pentru că de 13 ani, de când dețin funcția de primar, am avut permanent susținerea municipiului Chișinău. Vă îndemn și astăzi să avem o continuitate la tradiția formată. Să ne gândim la ziua de mâine, pentru că beneficiari la ce se face suntem toți noi”, a adăugat  primarul comunei Ciorescu, Ivan Scripnic.

Primarul orașului Cricova, Victor Slobozianu, a atras atenția aleșilor că mandatul dat de cetățeni presupune munca în folosul acestora și nu a politicului și a îndemnat CMC să voteze bugetul municipal.

Proiectul bugetului municipal 2024  este supus dezbaterilor în Consiliul Municipal Chișinău.

Veniturile generale ale bugetului municipal pentru anul 2024 se estimează în sumă de 7,56 de miliarde de lei, și cheltuieli în sumă de 8,2 miliarde de lei, cu un deficit de 644 milioane de lei.

Amintim, proiectul bugetului municipal pentru 2024 a fost supus dezbaterilor publice cu fiecare fracțiune în parte, cu societatea civilă și toate persoanele interesate.