86862e16-b189-408d-9083-9818189ab919

Condiții mai bune pentru pacienți și angajații medicali: Primăria Chișinău a cofinanțat reparația capitală a mai multor centre de sănătate din suburbii

03 mai 2024

Primăria municipiului Chișinău susține eforturile administrațiilor locale din suburbii de a îmbunătăți, moderniza și diversifica serviciile medicale acordate populației.

Un exemplu în acest sens este Centrul de Sănătate Publică din Colonița, care în 2023, a fost dat în exploatare după reparație capitală.  Beneficiari ai lucrărilor sunt peste patru mii de pacienți din suburbie, inclusiv din satele învecinate, pentru care au fost create condiții mai bune pentru serviciile de îngrijiri medicale, dar și pentru angajații instituției, care activează acum într-un sediu modern și confortabil.

În cadrul proiectului au fost efectuate atât reparații interioare, cât și reparații exterioare, inclusiv ale căilor de acces către instituția de sănătate publică.

Proiectul a fost implementat cu suportul financiar al mai multor parteneri. Costul total al lucrărilor a fost de 12 milioane de lei. Contribuția Primăriei Chișinău s-a ridicat la 2 501 110 lei.

Un alt proiect este construcția unei anexe cu două etaje la clădirea la Centrul de Sănătate din Ciorescu. Cheltuielile pentru edificarea blocului nou au fost achitate de Primăria locală și Primăria Chișinău. Din bugetul municipal pentru acest proiect s-a alocat 1 577 100 de lei.

Extinderea clădirii a mărit și gradul de accesibilitate al cetățenilor la serviciile medicale. La Centrul de Sănătate din Ciorescu vin atât locuitorii din comună, cât și cei din satele megieșe suburbiei. În total, instituția medicală deservește în jur de 7000 de pacienți.

Alți peste 9000 de pacienți, care sunt înregistrați la Centrul de Sănătate din orașul Cricova, vor beneficia de condiții mai bune pentru îngrijiri medicale, iar angajații de condiții confortabile pentru activitate.

Instituția a fost reparată capital atât pe interior, cât și pe exterior. Proiectul investițional a avut o valoare de peste 10 milioane de lei. Parteneri de finanțare sunt Primăria municipiului Chișinău și Primăria orașului Cricova.

Pentru cei aproape 2000 de locuitori din satul Bîc, comuna Bubuieci, au fost îmbunătățite substanțial condițiile de acordare a serviciilor medicale.

Primăria Chișinău a alocat fonduri pentru construcția unui nou sediu pentru Centrul de Sănătate din localitate. Costul total a fost de 2,7 milioane de lei, dintre care 1,2 milioane de lei au fost investite de municipalitate, iar 1,5 milioane de lei – din bugetul local.