15 mii de locuitori au acces la serviciul îmbunătățit de evacuare a deșeurilor solide, un efort comun al primăriilor Budești, Tohatin, Cruzești, Colonița, partenerilor de dezvoltare și Primăriei Chișinău
Problema legată de lipsa evacuării organizate a deșeurilor menajere pentru gospodăriile din suburbiile Budești, Tohatin, Cruzești și Colonița a rămas în trecut. Aceasta a fost posibil datorită implementării proiectului intercomunitar ”Colectarea deșeurilor solide în Budești, Tohatin, Cruzești și Colonița”, susținut financiar de Programul USAID ”Comunitatea mea”, administrațiile locale din cele patru suburbii, în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău.
Beneficiari finali ai acestui proiect sunt în jur de 15 000 de locuitori. Datorită efortului comun s-a reușit îmbunătățirea calității și accesului populației la serviciul de management al deșeurilor solide.
Primarul comunei Cruzești, Violeta Crudu, a declarat, în cadrul ediției a II-a a Forumului primarilor ”Comunitatea mea”, care se desfășoară astăzi la Chișinău, că una din provocările implementării acestui proiect a fost identificarea și asigurarea contribuției financiare a APL.
”Noi am găsit această contribuție la Primăria municipiului Chișinău și aceasta ne-a ușurat din povara destul de importantă pentru noi”, a menționat edilul.
Costul total al proiectului a fost de 6 745 00 de lei, care a presupus procurarea a două autospeciale pentru evacuarea deșeurilor, a unui tractor multifuncțional și a 13 500 de tomberoane, care au fost oferite gratuit beneficiarilor.
În anul 2022, Primăria Chișinău a investit 2 474 420 de lei pentru prima etapă a construcției unui garaj pentru tehnica de salubrizare procurată în cadrul proiectului. Pentru etapa a doua a construcției garajului pentru parcarea tehnicii de salubrizare pentru primăriile Budești, Tohatin, Cruzești și Colonița, în anul 2023, în bugetul municipal au fost prevăzute 1 876 220 de lei.
Primarul General, Ion Ceban, le-a mulțumit primarilor din suburbii și partenerilor de dezvoltare pentru colaborare eficientă. Declarația a fost făcută, anterior, la un eveniment comun organizat de beneficiarii proiectului. Edilul-șef a menționat că în Chișinău s-au procurat zeci de autospeciale, mii de tomberoane, s-au construit platforme, s-a investit în stații de tratare a levigatului.
”Avem întreg ciclul închis și ne vom orienta ca aceste lucruri să se întâmple în suburbii. Colaborăm cu primarii în acest sens”, a spus primarul.