e7f96625-19a6-453b-83b4-403dffeab05d

Suburbiile Capitalei, parte a strategiei municipale de dezvoltare a turismului

10 iunie 2024

Viceprimarul Capitalei, Angela Cutasevici, a participat la evenimentul de preluare de către Asociația Moldovenească de Turism Medical a președinției Consiliului Global pentru Turism Medical.

Funcționarul a menționat în discursul său că, turismul medical este o direcție prioritară a turismului municipal, care se regăsește în Strategia de dezvoltare a turismului pentru perioada 2022-2026 „Chișinău – capitală turistică”, aprobată în anul 2022.

Strategia de dezvoltare a turismului a fost elaborată cu scopul de a impulsiona procesul de dezvoltare durabilă, precum și pentru a stabili punctele forte și reperele clare pentru îmbunătățirea imaginii turistice a orașului; crearea identității inedite și diversificarea ofertei turistice, inclusiv turismul medical.

”Municipiul Chișinău se mândrește cu spațiile sale verzi, cu 23 de lacuri și numeroase parcuri mari, precum și multe atracții turistice, cum ar fi muzeele, bisericile, piețele în aer liber, monumentele istorice, teatrele. Acest lucru face din Chișinău un oraș cu potențial atractiv în dezvoltarea industriei turismului medical. Avem o infrastructură pentru turism dezvoltată”, a declarat Cutasevivi. 

Potrivit edilului, turismul medical este cea mai tânără ramură a domeniului turistic și se bucură de o creștere constantă a cererii de la an la an. Principalele argumente pentru popularitatea ascendentă a turismului medical în Capitală sunt: costul mic și calitatea înaltă a serviciilor prestate. Totodată, Primăria Municipiului Chișinău depune efort considerabil pentru a dezvolta o infrastructură de sănătate modernă și competitivă, cu servicii de calitate atât pentru chișinăuieni, cât și pentru turiști.

În ultimii 4 ani Primăria Municipiului Chișinău a investit peste 500 milioane de lei în infrastructura medicală a instituțiilor municipale de sănătate din subordine:

  • 9 Spitale Clinice Municipale pentru adulți și copii, inclusiv 2 maternități;
  • 12 Centre ale Medicilor de Familie (Asistență Medicală Primară) în cadrul a 5 Asociații Medicale Teritoriale;
  • 2 Centre stomatologice, inclusiv 1 pentru copii;
  • 1 Dispensar Municipal Dermato-Venerologic;
  • 5 Centre de Servicii Prietenoase Tinerilor;
  • 5 Centre de Sănătate Mintală;
  • 14 Centre de Sănătate (Asistență Medicală Primară) din suburbii.

În sistemul de sănătate al municipiului Chișinău activează medici și personal tehnic de calificare înaltă. În prezent, peste 6000 de persoane lucrează cu dedicație în instituțiile medicale municipale.

Primăria Chișinău lucrează în continuare la:

  • Refacerea atractivității destinațiilor naturale unice din suburbiile Chișinăului;
  • Sporirea numărului de acorduri bilaterale între orașe, pe segmentul turismului medical;
  • Atragerea investițiilor în infrastructura turismului;
  • Oferirea facilităților economice pentru prestatorii de servicii din domeniul turismului medical.