

Grădinițele din suburbii – modernizate și prietenoase copiilor – proiecte susținute de Primăria Chișinău
Două grădinițe noi date în exploatare, o grădiniță în proces de edificare, redeschiderea unei grădinițe după o stagnare de decenii, extinderea prin construcția anexelor la alte două instituții preșcolare, implementarea proiectelor de eficiență energetică, reparații capitale exterioare și interioare, dotări. Sunt rezultatele înregistrate în ultimii ani în suburbii, prin efortul comun al Primăriei municipiului Chișinău și administrațiilor locale.
Investițiile Primăriei Chișinău în grădinițele din suburbii:
SÎNGERA
Grădinița nouă din Sîngera – Primăria Chișinău a fost partenerul principal al proiectului de construcție și dare în exploatare în anul 2023 a unei grădinițe model cu capacitatea de peste 350 de locuri. Costul total al lucrărilor a fost de 53,9 milioane de lei. Primăria Chișinău a alocat pentru acest proiect 43,9 milioane de lei, dintre care în perioada 2019-2023 s-au investit 24,9 milioane de lei, Primăria Sîngera – 5,8 milioane de lei, Guvernul României – 3 milioane de lei și Agenția turcească TIKA – 1 milion de lei.
BĂCIOI
Grădinița nouă din satul Brăila – construcția a început în anul 2021, iar 15 august 2023, preșcolarii din Brăila au pășit pragul unei instituții prietenoase și dotate conform ultimelor standarde. Contribuția municipalității la proiectul de construcție a fost de aproape 60 la sută. Valoarea totală a lucrărilor a fost de aproape 12 milioane de lei, dintre care municipalitatea a investit 6,7 milioane de lei, administrația publică locală de nivelul I – aproape 3 milioane de lei și Guvernul României – peste 2, 26 de milioane de lei.
Noua grădiniță are o capacitate de 60 de locuri, ceea ce a permis deschiderea a încă unei grupe, dar și crearea a noi locuri de muncă.
Grădinița nr. 140 ”Ion Creangă”, Băcioi – prin eforturi comune ale Primăriei Chișinău, Primăriei Băcioi și partenerilor de dezvoltare, Grădinița nr. 140 din Băcioi a fost redeschisă în anul 2021, după o stagnare de 27 de ani. Investițiile alocate de Primăria Chișinău în acest proiect sunt de peste 18 milioane de lei. Municipalitatea a continuat să susțină modernizarea infrastructurii grădiniței, unde cu suportul din bugetul municipal a fost construit unul din primele mini-stadioane pentru preșcolarii din suburbii.
Grădinița nr.101, Băcioi – Primăria Chișinău a cofinanțat proiectul de montare a unui nou acoperiș și izolare termică a clădirii. Investiția din bugetul municipal – 800 000 lei.
Grădinița nr.171, Băcioi – Primăria Chișinău a fost partener de investiții la proiectul de extindere a clădirii grădiniței prin construcția unei anexe. Municipalitatea a susținut și proiectul de reparație a acoperișului și termoizolare a sediului vechi al instituției preșcolare. Din bugetul municipal s-au alocat 1,4 milioane de lei.
BUBUIECI
Grădinița nouă din satul Bîc – Primăria Chișinău este partener investițional la proiectul de construcție a primei grădinițe din satul Bîc, cu 160 de locuri. Din bugetul municipal au fost alocate pentru prima etapă a construcției peste 4 milioane de lei.
Grădinița nr. 1 din Bubuieci – Primăria Chișinău a cofinanțat montarea acoperișului; construcția unui gard nou și reparația depozitului alimentar. Investiția din bugetul municipal – 964 000 de lei.
Grădinița nr. 2 din Bubuieci – Primăria Chișinău a cofinanțat lucrările de pavare a curții și reparația gardului instituției preșcolare. Investiția din bugetul municipal – 1 187 000 de lei.
TRUȘENI
Grădinița nr. 1 – municipalitatea a finanțat integral proiectul de reparație capitală a sistemului de încălzire. Costul total al lucrărilor a fost de peste 1,82 de milioane de lei.
VATRA
Grădinița nr. 193 – clădirea instituției preșcolare a fost reabilitată termic. Costul total al lucrărilor a fost de peste 3 milioane de lei, dintre care contribuția Primăriei Chișinău este de 2,3 milioane de lei, iar a Primăriei Vatra de peste 700 de mii de lei.
GHIDIGHICI
Grădinița nr. 203 a fost beneficiara proiectului municipal de reparație a două săli de grupe și amenajare a teritoriului. Suma alocată din bugetul municipal pentru aceste lucrări este de aproape 1,5 milioane de lei.
GRĂTIEȘTI
La Grădinița ”Izvoraș” din Grătiești și la Grădinița – creșă ”Romanița” din Hulboaca au fost implementate, în premieră, proiectele de construcție a mini-stadioanelor pentru preșcolari. Bucătăriile celor două instituții au fost dotate cu plite electrice și cuptoare cu consum redus de energie. Totodată, la grădinița nr. 1 din Grătiești au fost schimbate ușile interioare. Toate aceste proiecte au fost finanțate integral de Primăria municipiului Chișinău și au costat peste 1,2 milioane de lei.
CIORESCU
Grădinița ”Licurici” – municipalitatea a cofinanțat proiectele de reparație interioară și exterioară. Investițiile din bugetul municipal au fost de peste 3 milioane de lei.
CRICOVA
Grădinița creșă nr. 33 – au fost reparate intrările, inclusiv scările, la patru grupe, de la etajul I și II. De asemenea, a fost reconstruită una dintre intrările în pantă din curte: a fost betonat trotuarul, instalată o bară de protecție și construit un canal de scurgere a apelor pluviale. Proiectul are un cost total de 572 800 de lei și a fost implementat de Primăria Cricova, în parteneriat cu Primăria Chișinău. Din bugetul municipal s-au alocat 200 000 de lei. Alte 200 000 de lei, Primăria Chișinău le-a investit în amenajarea unui teren de joacă la grădiniță.
STĂUCENI
Grădinița ”Sălcioara” – construcția a 12 pavilioane și amenajarea teritoriului. Un proiect de peste 6 milioane de lei, dintre care 3 milioane de lei le-a investit Primăria municipiului Chișinău.
Complexul Educațional ”Ilie Fulga” – Primăria Chișinău a investit aproape 800 000 de lei pentru: modernizarea sistemului de iluminat în zona pavilioanelor și pe alei; procurarea utilajului pentru spălătorie și uscătorie; procurarea dulapurilor pentru vestiar; schimbarea ușilor interioare; amenajarea blocurilor sanitare.
TOHATIN
Grădinița nr. 223 – Primăria Chișinău a investit aproape 2,3 milioane de lei pentru proiectele de reparație capitală a grupelor, sălii festive, cabinetelor metodic și cel medical, spațiilor comune: holurile, scările. Au fost renovate sistemele de încălzire și electric. Primăria Chișinău a alocat fonduri și pentru reparația parțială a acoperișului și modernizarea pavilioanelor.
CRUZEȘTI
Complexul educațional gimnaziu – grădiniță: blocurile grădiniței și al școlii, inclusiv clădirea bibliotecii școlare și sătești, au fost izolate termic. Proiectul a fost realizat cu suportul financiar al Primăriei Chișinău și al Primăriei Cruzești. Primăria Chișinău a susținut inițiativa administrației locale de a reorganiza școala din Cruzești în Complexul Educațional Gimnaziu –Grădiniță. Datorită acestei reprofilări, preșcolarii merg astăzi la grădinița din localitate. Investițiile municipale în lucrările necesare pentru restructurarea instituției și izolarea termică a clădirilor de pe teritoriul complexului se ridică la peste 1,8 milioane de lei.
BUDEȘTI
Grădinița ”Viorel și Viorica” – Primăria municipiului Chișinău a investit aproape 1,5 milioane de lei în: amenajarea parțială a curții; reparația cabinetului izolator și cabinetului medical; procurarea mobilierului; reparația peretelui pe tot perimetrul clădirii grădiniței; reparația intrării; amenajarea unei parcări.
COLONIȚA
Grădinița nr. 24 – Primăria a investit în lucrările de proiectare, renovare și amenajare a teritoriului aproape 4,5 milioane de lei. Lucrările au inclus reparația exterioară a clădirii, schimbarea acoperișului, reparația dormitoarelor, a sălii festive, schimbarea rețelei de alimentare cu apă și canalizare, și a rețelelor electrice. A fost procurat mobilier nou și utilate blocurile sanitare din grupe. Au fost renovate șase pavilioane din curtea grădiniței și instalate mai multe carusele și tobogane. Lucrările de renovare au inclus, de asemenea, înverzirea teritoriului și reparația gardului grădiniței.
În cadrul parteneriatului stabilit de Primăria Chișinău cu UNICEF Moldova, în anul 2023, peste 3200 de preșcolari de la grădinițele din Băcioi, Bubuieci, Sîngera, Colonița, Budești, Tohatin, Cruzești, Vadul lui Vodă, Stăuceni, Ciorescu, Vatra, Trușeni au primit seturi de jocuri cognitive, un suport esențial pentru educatori în procesul de formare și instruire a copiilor.
Primăria Chișinău a răspuns prompt la solicitările primăriilor din suburbii, angajaților didactici și părinților de a extinde, îmbunătăți și moderniza infrastructura instituțiilor de educație timpurie. În consecință au fost create sute de locuri pentru copii în grădinițe și zeci de oportunități noi de angajare în sistemul educației.