7bdb888a-13b2-4817-bb4c-5d3b3fb28263

Peste 500 de proiecte au fost realizate în suburbiile capitalei cu fondurile alocate de Primăria Chișinău. Investițiile au depășit un miliard de lei

20 martie 2025

Peste 500 de proiecte de dezvoltare a infrastructurii au fost realizate în suburbiile capitalei, în ultimii cinci ani, cu fondurile alocate de Primăria municipiului Chișinău. Investițiile din bugetul municipal pentru locuitorii din suburbii, în perioada menționată, au depășit un miliard de lei.

Primăria Chișinău a investit în construcția, extinderea și renovarea grădinițelor, școlilor și centrelor de sănătate, în proiectele de extindere a rețelelor de apă și canalizare, reparația drumurilor și trotuarelor, modernizarea  iluminatului public stradal, dezvoltarea infrastructurii sportive și de agrement, extinderea zonelor verzi și construcția parcurilor, îmbunătățirea managementului deșeurilor solide și a eficienței energetice a instituțiilor sociale, în dezvoltarea serviciilor comunitare pentru persoanele în etate, centre de tineret și edificii de cultură și importanță istorică

În această perioadă, Primăria Chișinău a depus eforturi considerabile pentru a îmbunătăți și moderniza serviciile de transport public. În ciuda crizelor multiple, cu resurse proprii s-a reușit procurarea a 359 de unități de transport: 184 de autobuze și 175 de troleibuze. Impactul bugetar municipal a fost de peste 571 de milioane de lei.

Două grădinițe au fost construite de la zero. Astfel, în anul 2023, grădinițele noi din orașul Sîngera, cu 320 de locuri, și din satul Brăila, comuna Băcioi, cu 60 de locuri, și-au deschis ușile pentru preșcolari. Tot în această perioadă, cu eforturile comune, la Băcioi, după o pauză de mai bine de două decenii, a fost redeschisă grădinița nr. 140. În fiecare suburbie, au fost investite resurse pentru renovări, modernizări și extinderi ale instituțiilor preșcolare, astfel ca acestea să devină atractive și prietenoase copiilor.

Unui proces amplu de transformări sunt supuse și școlile din suburbii. De exemplu, în anul 2024, a fost dat în exploatare un bloc nou de studii la Liceul Teoretic ”Hyperion”, un proiect așteptat patru decenii de profesori, elevi și părinți și care a permis ca orele de studii să se desfășoare într-un singur schimb. Primăria Chișinău a investit și în proiectele de  izolare termică, construcție a acoperișurilor, schimbare a geamurilor și ușilor, reparații interioare și exterioare și dotare a școlilor din suburbii.

Primăria Chișinău a răspuns prompt la apelurile administrațiilor publice locale de nivelul I de a investi în modernizarea infrastructurii rutiere și a iluminatului public. În această perioadă,  au fost implementate un șir de proiecte de reparație a mai multe drumuri locale din suburbii, dar și de construcție a noilor artere de circulație. Unul din exemple este tronsonul de drum Botoșani-Stamati-Salcâmilor din Stuceni. Această arteră a devenit acum o cale importantă de comunicație și de transport, fapt ce a contribuit la eficientizarea și fluidizarea traficului rutier în localitate.

Un alt domeniu susținut plenar de Primăria Chișinău în suburbii, este  construcția rețelelor de apă și canalizare, inclusiv cu stații de pompare și stații de epurare. Unul dintre cele mai mari proiecte este ” Stația regională de pompare cu rețele de canalizare pentru trei suburbii: Tohatin, Budești și Cruzești”. Beneficiari sunt peste 15 000 de locuitori.

Primăria municipiului Chișinău implementează proiecte revoluționare, în premieră, pentru întreaga țară în domeniul gestionării deșeurilor, inclusiv în suburbii. Municipalitatea este  partener la proiectului intercomunitar ”Colectarea deșeurilor solide în Budești, Tohatin, Cruzești și Colonița”. Beneficiari direcți sunt peste zece mii de locuitori.

Cu suportul investițiilor municipale mai multe centre de sănătate din suburbii au fost reparate capital. Beneficiarii Centrelor de sănătate din Colonița, Ciorescu, Cricova, satul Bîc au acum condiții mai bune pentru îngrijiri medicale.

Primăria Chișinău a promovat și finanțat mai multe programe și proiecte menite să asigure o bătrânețe activă și o viață lipsită de izolare după ieșirea la pensie. Unul din aceste proiecte a fost deschiderea, în premieră, în suburbia Budești, a unui Centru comunitar de zi pentru persoanele în etate și refugiați.

Cu suportul esențial al municipalității, unui amplu proces de reformare a fost supusă și infrastructura sportivă și de agrement din suburbii. Pentru prima dată, în suburbii au fost și continuă să fie construite stadioane multifuncționale, terenuri de sport, extinse parcurile și zonele verzi. Un proiect cu impact pentru locuitorii întregului municipiu și ai țării, dar și  pentru oaspeții care ne vizitează țara  este modernizarea Falezei de la Vadul lui Vodă. Pentru confortul turiștilor au fost reparate capital aleile, amenajate zone de sport, workout, terenuri de joacă pentru copii și instalat mobilier urban. În continuare aici se construiește un Teatru de Vară,unde vor fi organizate evenimentele proprii sezonului estival.

Municipiul Chișinău se dezvoltă împreună cu suburbiile. Primăria Chișinău va depune în continuare eforturi pentru a transforma localitățile din aria metropolitană în zone atractive și confortabile pentru oameni.